Nederlands    English
One step / Worn out material

Fret interview

Zwarte Cross 2010: Tante Rikie interviewt Woost

Tante Rikie probeert als warm pleitbezorgerster van kwaliteitsmuziek de Fijnproeversbands van de schaduw in de spotlight te krijgen. Daarom de komende tijd tot aan de Zwarte Cross interviews van onze Almachtige Koningin met de alternatieve muziektoppers van de toekomst! Deze eerste maal is het de beurt aan:

Woost

Al jaren dé gitaarbelofte van Nederland en natte droom van elke muziekjournalist: Woost. De laatste plaat ’6 minutes south’ staat nog nét niet op nummer 1 in de Album top 100 en de groupies werpen zich nog nét niet smachtend op gitaargod Gijs Coolen, maar dat is slechts een kwestie van tijd. Tante Rikie belt met Koen-Willem Toering, zanger/gitarist en mastermind van de band.

Woost klinkt op plaat alsof er engelen in je oren pissen: zo godsgruwelijk mooi, wat kunnen we eigenlijk live verwachten?
‘In principe dezelfde energie als op plaat, want hij is live ingespeeld, maar live gaat het nog een tandje harder!!!’

Jullie spelen allemaal in verschillende succesvolle bands, zoals Roosbeef, Marike Jager en Coparck, hoe maken jullie genoeg tijd voor Woost?
‘Dat is inderdaad moeilijk, maar gelukkig touren deze drie bands niet het hele jaar rond, dus we kunnen deze zomer en dit najaar flink met Woost aan de slag. Optredens druppelen nog steeds binnen en er staat al een show of 20 in het najaar. Kortom; dit najaar is voor ons.’

De laatste Woost-plaat staat bol van liefdesverdriet, ga je na het optreden op de Zwarte Cross gelijk naar huis om in je joggingbroek op de bank uit te huilen of ga je achter de Achterhoekse vrouwen aan?
‘Ik ga in m’n joggingbroek achter de Achterhoekse vrouwen aan. Ik denk dat ze wel zin hebben in zo’n Indonesisch exotisch hapje…’

Bij welke andere band op de Fijnproeversweide gooi jezelf nog even de haren los?
‘Natuurlijk bij Coparck, Marike Jager en Automatic Sam en Guild Of Stages in de Megatent. Natuurlijk ook de rest van de programmering van het Fijnproeverspodium, want die is dit jaar super en bovendien wordt die gemanaged door onze bassist Erik, dus dat kan niet mis gaan.Volgens mij kan het niets anders dan een feest worden!’

Woost speelt op zaterdag 17 juli om 22:00u in de Fijnproeversweide.
Woost in DWDD
Woost live

De pers over Woost:
‘’Wie kan er in Nederland (en daarbuiten) nog om deze magnifieke band heen?’’ – OOR
‘’Woost moet je gewoon gehoord hebben’ – Gitarist
“Spannend, ingehouden en met erupties van geweld maakt Woost van zichzelf een pure belevenis.” – Eric Corton/3FM

Nu.nl

AMSTERDAM – De bandleden liepen soms kwaad de studio uit of gingen naar huis, maar Woost-zanger Koen-Willem Toering is uiteindelijk trots op de nieuwe plaat.

Het inmiddels vierde album 6 Minutes South ontstond onder begeleiding van singer/songwriter Marike Jager, waardoor de band naar eigen zeggen tot grotere hoogten steeg. “Door Marike kregen we een ontzettende brok zelfvertrouwen.”

De release van 6 Minutes South was op 15 mei. Voel je een verschil met de drie voorgaande albums die jullie uitbrachten?
“Absoluut. Op het muzikale vlak hebben we voor een kale plaat gekozen zonder opsmuk. Geen extra partijen, geen koortjes, alles is live ingespeeld met vier instrumenten en een zanger. Het is een plaat van vier muzikanten. Iedereen had z’n eigen dingetje te doen in de studio.”

Woost is nog relatief onbekend. Denk je dat de bekendheid en het succes nu wel gaan komen?
“We moeten maar zien wat het allemaal wordt. Het is geweldig hoe Marike (Jager, red.) voor ons werkt. Ze is heel gedreven, en die gedrevenheid heeft ze ook voor ons. Vorig jaar dachten we: laten we een plaatje maken. Tijdens de opnames ging Marike zich ermee bemoeien.”

“Ze zei: ‘Nu moet je opnemen, nu moet je dit gaan doen, etcetera.’ Ze schopte ons onder de kont en we gingen er in mee. Wat in onze ogen gewoon een vierde plaatje zou worden werd een groter ding. Door Marike kregen we een ontzettende brok zelfvertrouwen.”

Vind je dat er in Nederland teveel nadruk wordt gelegd op commercieel succes?
“Muziek is een bedrijfstak dus is het logisch dat de nadruk op commercie wordt gelegd. Wel is het mooi dat bands als De Staat en Moss de boventoon voeren. Hiermee wordt echt voor muziek gekozen, en niet zozeer voor makkelijk in het gehoor liggende dingetjes.”

“Wie vandaag de dag de muziek in wil moet passie hebben. Muziek maken en vrienden hebben is het belangrijkste in het leven. We maakten tijden mee dat we in eerste instantie wilden repeteren, maar uiteindelijk gingen hangen. Dat is ook heerlijk.”

Uit jullie biografie maak ik op dat in de studio menigeen conflict wordt uitgevochten. Hoe zit dat?
“Het is niet makkelijk om in deze band te zitten. Je moet vechten voor je recht. Iedereen is voor zichzelf opgekomen en voor wat hij mooi vindt. We zijn vier ego’s die af en toe ontzettend hard clashen. Soms hadden we flinke ruzie en liepen mensen uit de oefenruimte of gingen naar huis. Uiteindelijk komt er wel iets moois uit.”

“Het liedje Easier is bijvoorbeeld uit een jamsessie ontstaan. Ik had het beginnetje van een liedje: een beetje tokkelen, wat zingen en de band ging meespelen. Toen speelden we acht minuten en aan het eind dachten we: volgens mij hebben we een nieuw nummer. ‘Hard to live with’ is ook zo ontstaan.”

Je wordt door meerdere mensen getipt als ‘de beste zanger van Nederland’. Hoe goed vind jij jezelf?
“Het ene moment zing ik beter dan het andere. Sowieso ben ik heel trots op hoe we dit album hebben gemaakt, maar achteraf zijn er altijd dingetjes die beter kunnen in mijn zang. Laatst was ik bij Radio 2 en ik hoorde Bertolf daar toen zingen. Het gaat zo makkelijk bij hem.”

“Echt jaloers ben ik op Erik van Haaren van de band The Sanctimonious Minions. Hij schrijft en zingt ongelofelijk goed. Erik zong eens een nummer voor ons in. Eén keer inzingen en het staat als een huis. Hij kwam wel eens bij mij thuis en dan had hij weer twee cd’s met alleen maar geweldige nummers. Erik schrijft 100 nummers per jaar. Ik sta ervan te kijken dat hij nog niet is doorgebroken met zijn band. Hij is echt goed.”

Meer weten over Woost? Kijk op NLtracks.

Woost doet het voortaan zelf en met nieuwe energie

Nieuw album uit bij Morning Coffee Records

Terwijl de Utrechtse hemel nevelig is van de aswolk, stormt Woost-zanger en gitarist Koen-Willem Toering met een haast verdwaasde blik het café binnen. In een plastic supermarkttas zitten flyers en posters voor de komende cd-presentatie in de Helling. Hij vraagt wat plakband bij de bar en hangt een poster op. Eenmaal aan een tafeltje gezeten samen met collega bandlid drummer Nicky Hustinx lijkt hij meer gefocust. De twee barsten spontaan los over het belang van marketing en hoe jammer het is dat daar zoveel vanaf hangt. Met eenzelfde hartstocht vertellen ze in een uur tijd over inspirerende bands, toekomstplannen, maar vooral over de nieuwe cd.

Waarom er zo weinig gebeurde met Woost? Toering windt er geen doekjes om. “Er zijn een aantal dingen niet zo leuk gegaan,” zegt hij eerlijk en vertelt het hele verhaal. Ten tijde van het tweede album, Rumour. Open Your Ears, werd de band benaderd door een manager. Het album kreeg lovende kritieken in de pers. “Dit zou de plaat worden waar we mee gingen doorbreken volgens hem,” zegt Toering. Het klikte tussen de band en manager en de heren gingen met hem in zee. “Hij had een hele berg cd’s weggegeven in Duitsland en zei dat er een Europese tour in de planning stond.” Uiteindelijk bleek de hele tour met optredens onder andere in Zwitserland niet door te gaan. “We stonden al bijna aan de grens met Zwitserland toen we hoorden dat er eigenlijks niets geregeld was.”

Teleurgesteld besloot de band wat gas terug te nemen. In een vakantiehuis in Tsjechië werd album nummer drie, Welcome To Teleskopia, opgenomen. Ondertussen waren de verschillende bandleden druk met andere dingen als spelen bij Roosbeef en Coparck. Na deze periode van bezinning, is Woost vol frisse moed terug met een nieuw album en een nieuw label. 6 Minutes South verschijnt op Morning Coffee Records van Marike Jager en haar compagnon Henk Jan Heuvelink. Hustinx en Toering vallen bijna over elkaar heen van enthousiasme over het label en de tijd die aanbreekt. “Het voelt als een eer dat ze zoveel tijd aan ons besteden,” zegt Toering. “Ze denken echt overal over na, van de volgorde van de liedjes tot waar je wel en niet moet spelen. Heel erg een do-it- yourself mentaliteit en vooral hard werken,” vult Hustinx aan. Toering beaamt aan dat het niet vanzelf gaat, “je denkt na een paar goede recensies dat je in de lift zit en dat dingen vanzelf gaan. Als je maar goede muziek maakt, dachten we altijd. We waren wel naïef daarin.”

Het nieuwe elan is volgens de twee ook te horen in 6 Minutes South. De nieuwe plaat werd zo goed als live ingespeeld, terwijl voorganger Teleskopia beetje bij beetje bij elkaar gepuzzeld is. Hustinx: “Over Teleskopia deden we een jaar en sampleden we zelfs de magnetron. Het nieuwe album is in vijf dagen opgenomen en na het afmixen klonk hij nog frisser en vetter dan we dachten.”

Bij de gemiddelde band werkt het vaak zo dat een persoon het voortouw neemt. Woost werkt anders, als een ware democratie. “Het duurt bij ons soms heel lang tot we het eens zijn, veel wordt tot het uiterste uitgevochten. Maar dan komt er iets uit wat een persoon nooit had kunnen bedenken,” vertelt Hustinx over de banddynamiek. Toch schrijft Toering de liedjes. Van zijn ideeën wordt 93 procent niet gebruikt. “Pas sinds kort leg ik alles wat ik bedenk meteen vast, daarvoor dacht ik wat goed is blijft wel terugkomen.” “Hoeveel voicemails heb je niet vol gezongen met dingen die we nooit gebruikt hebben,” vult Hustinx met een grimas er aan toe.

Woost komt oorspronkelijk uit Tilburg en stond lang te boek als rockacademieband, een label dat Krezip ook wel opgeplakt kreeg. Het is iets waar Toering als voormalig student op zich geen moeite mee heeft, alleen soms was het ‘niet zo handig’. “Bij interviews ging het vaak alleen maar over de academie, terwijl we gewoon een bandje zijn.” Inmiddels woont hij net als Hustinx in Utrecht. Gitarist Gijs Coolen en bassist Erik Harbers wonen in Best en Nijmegen. Met de cd-presentatie in Tivoli de Helling is Utrecht de thuisbasis. “Het is handig om vanuit je eigen stad te opereren,” legt Toering uit. “Het voelt hier als thuis en de pers komt makkelijker deze kant op,” zegt Hustinx.

Het moge duidelijk zijn: Woost heeft de moed en zin hervat met 6 Minutes South. Toering: “Het album klinkt fris, als een snapshot.” Dat komt omdat ze nu meer werken vanuit vrijheid, denkt de zanger. “De druk is laag, het voelde allemaal weer nieuw voor ons en op dit album hebben we die nieuwe energie kunnen vangen.”

Te luisteren: Woost geeft een voorproefje van het nieuwe album bij Utracks, woensdag 12 mei @ 20.00 via 103.4 FM op de kabel.

Te zien: Woost (presentatie 6 Minutes South), maandag 17 mei @Tivoli de Helling.