Nederlands    English
One step / Worn out material

Biography – long version

“Spannend, ingehouden en met erupties van geweld maakt Woost van zichzelf een pure belevenis.” De woorden van Eric Corton  zeggen alles over het wezen van Woost, een band die muziek maken als avontuur beschouwt. Hun nieuwe album “6 Minutes South” verschijnt 14 mei op Morning Coffee Records, het label van Marike Jager.

Woost is Koen-Willem Toering, Gijs Coolen, Erik Harbers en Nicky Hustinx. Een viermanschap dat al enige jaren geregeld bij elkaar kruipt. Muzikanten die hun sporen onder meer hebben verdiend bij Marike Jager, Coparck en Roosbeef. Op Six Minutes South klinkt een gezelschap dat perfect op elkaar is ingespeeld, maar dat eveneens een broertje dood heeft aan voorspelbaarheid.

De songs van Woost klinken gruizig en stoer als de beste rocksongs uit de jaren zeventig en negentig. Robuust als Radiohead en Motorpsycho, harmonisch als The Beatles. Het resultaat is een dynamische sound die niet alleen op cd, maar ook live moeiteloos overeind blijft.


De band rondom zanger Koen-Willem Toering is één van de best bewaarde geheimen van de Nederlandse muziekscene. Sinds 2005 zijn drie cd’s van de band verschenen die aanstekelijke, dynamische en melancholische songs bevatten. Die lijn zet Woost voort op 6 Minutes South (mei 2010).

Woost doet met de cd opnieuw een handreiking naar een publiek dat van kwaliteit houdt. Een geslaagde, want 6 Minutes South bevat een verzameling sterke songs die geproduceerd zijn door de band zelf, en gemixt door Pieter Kloos (The Void Studio). ‘Spannend, ingehouden en met erupties van geweld op het juist moment maakt Woost van zichzelf een pure belevenis’, zei Eric Corton (VPRO) al eerder naar aanleiding van optreden van de band. Die omschrijving is opnieuw van toepassing op 6 Minutes South.

Om Woost beter te leren kennen, is het onvermijdelijk om in het verleden te duiken. Zanger/gitarist Koen-Willem Toering, zanger/gitarist Gijs Coolen en zanger/basgitarist Erik Harbers startten de band acht jaar geleden. Dan nog met drummer Pieter Holkenborg die in 2006 vervangen is door Nicky Hustinx. Dankzij de relatief lange samenwerking zijn de bandleden perfect op elkaar ingespeeld. De onderlinge chemie is pakkend, maar leidt zo nu en dan ook tot conflicten die deel uitmaken van het creatieve proces.

Het verklaart onder meer de dynamische sound die Woost in 2005 heeft vastgelegd op het in eigen beheer verschenen debuut Colour My Skin. Daarop putten de bandleden uit de muzikale erfenis van de jaren zeventig en negentig. Met drie gitaren die onstuimig tegen elkaar aanschurken. ‘We zijn allemaal geluidfreaks’, verklaart Koen-Willem Toering het intense geluid waarin echo’s van Motorpsycho, Radiohead en Soundgarden hoorbaar zijn.

Hoewel opvolger Rumour. Open Your Ears; dezelfde elementen bevat, klinkt de tweede cd uit 2006 enigszins toegankelijker. ‘De eenvoud schuilt vooral in de arrangementen’, verklaart de zanger. De songstructuren zijn helder, maar daarbinnen is ruimte voor experiment. Want muzikale concessies wilt Woost niet doen.  ‘Mijn grote voorbeelden kunnen twintig jaar blijven bestaan omdat ze doen wat ze op een bepaald moment willen doen. Dan kun je volgens mij de muziek ook het meest oprecht brengen’, zegt Toering naar aanleiding van de release.

Welcome To Teleskopia, de cd die in 2008 verschijnt, is een logisch vervolg. Al valt Woost daarop meer terug op het harmonische geluid van de jaren zestig dat onder andere groot gemaakt is door The Beatles. Mede door de productie van Gabriël Peeters (JW Roy, Normaal, Little Louis) en Erik Spanjers klinken de songs wat luchtiger. ‘Door de nummers op een speelse manier te benaderen, hebben ze er lucht in gebracht.’

Op 6 Minutes South gaat Woost door op de ingeslagen weg. Dat betekent dat de band de luisteraar opnieuw wil betoveren met soms ingetogen, dan weer robuuste songstructuren. Opvallend is ook de stem van Toering die afwisselend ingetogen, melancholisch en gedragen klinkt. Six Minutes South staat als een huis, niet in de laatste plaats omdat de band aan alle songs evenveel aandacht heeft besteed. Aan opvullertjes doet Woost niet. Niet op cd, maar ook niet op het podium.

In acht jaar tijd is Woost uitgegroeid tot een band die ook op het podium gemakkelijk uit de voeten kan. De zo kenmerkende dynamiek blijft live overeind. Het zegt iets over de kwaliteiten van de vier muzikanten die hun sporen mede verdiend hebben in de band van Marike Jager, bij Coparck en Roosbeef.

Nog nooit van Woost gehoord? Dan is 6 Minutes South een aangename verrassing. Maar het is tevens een hoogtepunt in het oeuvre van de band, waarmee  Woost solliciteert naar een vaste plek in clubcircuit. Zeven jaar geleden was de band al te horen op Unsigned, een verzamelaar van Muziek Centrum Nederland. Van de acht bands op de cd zijn Gem, Zzz, Voicst en Moss inmiddels doorgebroken. Dit jaar is het de beurt aan Woost!

Woost is:

Koen-Willem Toering: lead vocals, guitar
Gijs Coolen: lead guitar, vocals
Erik Harbers: bass guitar, vocals
Nicky Hustinx: drums, vocals

Discografie:

  • Woost (demo 2002)
  • Red EP (2003)
  • College Radio Songs: Unsigned Alternative (verzamelaar met onder andere Voicst, zZz en Gem) (2004)
  • Colour My Skin (full length, In Goat We Trust Records) (2005)
  • Rumour. Open Your Ears; (full length, Hazelwood Benelux) (2006)
  • Welcome To Teleskopia (full length, My First Sonny Weissmuller/Konkurrent) (2008)
  • 6 Minutes South (full length, Morning Coffee Records) (2010)